Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (2024)

Hoewel sommige films door critici en het publiek met lof worden overladen, betekent dit niet altijd tevredenheid bij de auteurs van deze klassiekers. Verrassend genoeg zijn er veel films die, ondanks hun succes, niet in de smaak vallen bij de schrijvers van de oorspronkelijke boeken. Hier presenteren we 17 films, in willekeurige volgorde, die de auteurs niet konden bekoren. Ontdek waarom deze films niet aan de verwachtingen van de auteurs voldeden.

1 Breakfast at Tiffany's

Breakfast at Tiffany's (1961) werd geschreven door Truman Capote en hoewel de film uiteindelijk twee Oscars won en inmiddels bekend staat als een klassieker die je niet mag missen, is dat voor Capote niet overtuigend genoeg. Capote was in het bijzonder niet tevreden met de casting van het hoofdpersonage Holly Golightly, vertolkt door Audrey Hepburn. Holly Golightly mag dan wel bekendstaan als een van de meest iconische personages uit de filmgeschiedenis, maar Capote had liever Marilyn Monroe als zijn Holly gehad. Daar blijft het echter niet bij. Eigenlijk was alles mis met de film. De film zou nuance missen en het einde werd herschreven, teveel romance. In zijn boek verdwijnt hoofdpersonage Paul, terwijl de film voor een meer Hollywood-versie gaat, waarin Holly en Paul samen eindigen.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (2) 7.6

Breakfast at Tiffany's (1961)

komedie / romantiekBlake Edwards

Met Audrey Hepburn en George Peppard

Kijk op Pathé Thuis • Paul Varjak is geïntrigeerd door zijn onderbuurvrouw Holly Golightly, die de ene dag het huis vol vrienden heeft om de dag erop in complete eenzaamheid te verkeren.

2 Sister Act

Paul Rudnick, de schrijver van Sister Act (1992), baalde als een stekker van de film. 'Wat bedoeld was als een satire op films als The Singing Nun (1966) en The Flying Nun (1967–1970), veranderde in één daarvan. Het script was volgens de schrijver dermate verkracht dat het amper nog herkenbaar was. Rudnick was zo teleurgesteld in het eindresultaat dat hij zich bijna schaamde. Hij koos er dan ook voor om onder een pseudoniem in de credits te staan als Joseph Howard.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (4) 6.5

Sister Act (1992)

komedieEmile Ardolino

Met Whoopi Goldberg en Maggie Smith

Kijk op Disney+ • Delores (Whoopi Goldberg), een zangeres in een club in Reno, is getuige van een moord van een werknemer door haar vriend die een gansterleider blijkt te zijn.

3 The Shining

Schrijver Stephen King is over de afgelopen decennia heel duidelijk geweest over wat hij van The Shining (1980) vindt: 'Echt niet goed'. Net als de schrijver van Breakfast at Tiffany's heeft King moeite met de casting. Hoewel Jack Nicholsons Jack Torrance bijna net zo Iconisch is als Hepburns Holly Golightly zint het King totaal niet. Volgens hem heeft het personage Jack Torrance amper ontwikkeling in de film. Het zou vanaf de eerste seconde dat het personage in beeld is, meer dan duidelijk zijn dat het om een gek gaat. In het boek is Jack een man die worstelt met zijn verstand en het uiteindelijk verliest, een tragedie als je het King vraagt. De film mist volgens King tragedie omdat die ontwikkeling ontbreekt. Toch heeft King ook nog iets positiefs te zeggen. Hij noemt regisseur Stanley Kubrick een slimme kerel en prijst de esthetiek van de film of, nou ja, enigszins. "The Shining is als een grote mooie Cadillac zonder motor erin".

4 The Neverending Story

The NeverEnding Story (1984) is geschreven door Michael Ende. Endes kritiek op de film is niet mals. Tijdens een perconferentie verklaarde hij zonder pardon dat het een afschuwelijke film is. Net als Rudnick vond hij het maar een gênante toestand en eiste hij dat zijn naam uit de credits verwijderd werden. Slechts vijf dagen voor de première kreeg hij het script in handen en niet zomaar, hier moest een rechter aan te pas komen. Ende was in shock, de filmmakers hadden de essentie van het verhaal veranderd. De meningen verschillen hierover, want regisseur Wolfgang Petersen was trots op het resultaat en beweert bovendien dat zijn film zeer trouw is aan het bronmateriaal. Ende lacht daarom en voegt toe dat de filmmakers zijn boek totaal niet begrepen hebben en enkel geld roken.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (8) 7.3

The NeverEnding Story (1984)

fantasy / avontuurWolfgang Petersen

Met Noah Hathaway en Barret Oliver

Kijk op Pathé Thuis • Bastian wordt altijd op school gepest. Op een dag vlucht hij naar een boekenwinkel. Als de oude eigenaar een telefoontje krijgt neemt hij een boek mee over een jongen die het fantasierijk Fantasia kan redden van boze krachten.

5 One Flew Over the Cuckoo's Nest

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975), geschreven door Milos Forman, is zonder twijfel een klassieker. De film werd razend goed ontvangen en won bovendien de Oscar voor beste film van het jaar. Het was de eerste film in 41 jaar die zowel beste film, regisseur, hoofdrolspeler, hoofdrolspeelster en scenario won. Je raadt het al, Forman, heeft een andere mening. Het is voor hem als een doorn in het oog dat een van zijn meest belangrijke personages in het boek ontbreekt, Chief Bromden, de verteller. Hij klaagde de studio aan voor het breken van de mondelinge overeenkomst en het ruïneren van zijn boek.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (10) 8.7

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

dramaMilos Forman

Met Jack Nicholson en Louise Fletcher

Kijk op Prime Video • De rebelse McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is.

6 V for Vendetta

Rommel, absoluut rommel, noemt schrijver Alan Moore de verfilming van zijn boek met de titel V for Vendetta, Watchmen, The League of Extraordinary Gentlemen. Hij waarschuwt zijn lezers zelfs de film V for Vendetta (2005) te vermijden. De schrijver is woest en wil niets te maken hebben met dit werk. Vooral de bijdrage van Johnny Depp zat hem erg dwars en hij noemde zijn vertolking dan ook een 'absint-drinkende dandy'.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (12) 8.1

V for Vendetta (2005)

thriller / actieJames McTeigue

Met Hugo Weaving en Natalie Portman

Kijk op Prime Video • Het futuristische verhaal van 'V for Vendetta' wordt verteld in een Groot-Britannië dat een fascistische staat is geworden.

7 Mary Poppins

Mary Poppins werd geschreven door P.L. Travers. De Australische was na het zien van de verfilming zodanig van streek dat ze in huilen uitbarstte. Het mondde uit in een conflict met Disney, een conflict dat minstens zo vermakelijk bleek te zijn als het verhaal van Mary Poppins, want in 2013 werd er een film over gemaakt, Saving Mr. Banks (2013). Volgens Travers was de film te sentimenteel en belachelijk, met name door het feit dat Ms. Banks in beeld werd gebracht als een suffragette.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (14) 7.8

Mary Poppins (1964)

muziek / fantasyRobert Stevenson

Met Julie Andrews en Dick Van Dyke

Kijk op Disney+ • De twee brutale kinderen van een bankier staan er alleen voor als hun kinderoppas er genoeg van heeft. De nieuwe oppas is een vrouw die aan de eisen van de kinderen voldoet, maar niet aan die van de vader.

8 Natural Born Killers

Natural Born Killers is gebaseerd op een screenplay geschreven door Quentin Tarantino en we weten allemaal dat Tarantino niet bang is om zijn mening te laten horen. Zo geschiedde, "Ik haat die verdomde film". Zijn screenplay werd herschreven en uiteindelijk draaide het verhaal in de film om de personages van Woody Harrelson en Juliette Lewis, in plaats van om journalist Wayne die gespeeld wordt door Robert Downey Jr. Tarantino waarschuwde zijn fans en zei dat wie zijn werk waardeert, beter niet naar Natural Born Killers kijkt.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (16) 7.2

Natural Born Killers (1994)

actie / misdaadOliver Stone

Met Woody Harrelson en Juliette Lewis

Kijk op Disney+ • Mickey (Woody Harrelson) en Mallory (Juliette Lewis), twee geliefden met een passie voor moord, gaan op een moordtrip op Route 666.

9 Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief

Rick Riordan schreef Percy Jackson en hij was niet de enige met kritiek op het eindresultaat. Fans die vol verwachting op de film Percy Jackson: Sea of Monsters (2013) hadden gewacht, uitten massaal hun teleurstelling over de verfilming. Riordan poogde in een vroeg stadium de film bij te sturen, maar het mocht niet baten. Een aantal jaar geleden onthulde hij de brieven die hij tijdens de productie naar de filmmakers schreef. Daarin drukte hij hen op het hart dat het geen goede zet is om de personages ouder te maken. Het zou elke mogelijke kans op een filmfranchise vergelijkbaar met Harry Potter, kapotmaken.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (18) 5.7

Percy Jackson: Sea of Monsters (2013)

avontuur / fantasyThor Freudenthal

Met Logan Lerman en Nathan Fillion

Kijk op Disney+ • Om hun wereld te redden moet de jonge halfgod Percy (Logan Lerman) samen met zijn vrienden het magische Gulden Vlies vinden.

10 Cool Hand Luke

Schrijver van Cool Hand Luke (1967), Donn Pearce, was aanvankelijk nauw bij de verfilming betrokken. De filmmakers vroegen hem het verhaal zo te herschrijven dat het verfilmd kon worden. De filmmakers kwamen hier echter op terug en besloten later een meer ervaren scenarioschrijver in te huren om zijn boek te herschrijven. Het resulteerde in veel commentaar van Pearce. Hij was het met name niet eens met de zin "What we've got here is a failure to communicate", uitgesproken door de Captain. Pearce betoogde dat een gevangenisbewaker als hij niet intelligent genoeg zou zijn om met zo'n uitdrukking te komen.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (20) 8.1

Cool Hand Luke (1967)

drama / misdaadStuart Rosenberg

Met Paul Newman en George Kennedy

Luke Jackson heeft een probleem met het gezag en wordt na het vernielen van parkeermeters veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid.

11 A Clockwork Orange

A Clockwork Orange (1971) is gebaseerd op een verhaal geschreven door Anthony Burgess. Net als The Shining is deze film geregisseerd door Stanley Kubrick die opnieuw veel commentaar ontving van de auteur. Aanvankelijk was Burgess redelijk tevreden over de verfilming, maar gaandeweg stelde hij zijn mening bij. Hij was het niet met Kubrick eens over het schrappen van hoofdstuk 21. In hoofdstuk 21 is te lezen hoe het hoofdpersonage weer vervalt in zijn oude gewoontes. Daarmee wilde Burgess benadrukken dat ongeacht hoe immoreel een individu ook mag zijn, het corrigeren van de persoon door hem dwingen in een sociaal aanvaardbare manier te leven, een misdaad is tegen de vrij wil en, in feite, tegen de natuur zelf. Dit hoofdstuk werd overigens tot 1986 ook weggelaten uit de Amerikaanse boeken, omdat uitgevers het als 'commercieel, erg Brits en flauw' beschouwden.

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (22) 8.3

A Clockwork Orange (1971)

misdaad / dramaStanley Kubrick

Met Malcolm McDowell en Patrick Magee

Kijk op Prime Video • Een groep tieners gaat iedere avond onder leiding van Alex (Malcolm McDowell) op stap en laten elke keer een spoor van vernieling achter.

Beeld: Still 'Breakfast at Tiffany's' via TMDb

Tekst: Bron

Deze 11 auteurs zijn totaal niet tevreden met de verfilming van hun werk - FilmVandaag.nl (2024)
Top Articles
Level E In Iready Math
Moto X3M Winter Classroom 6X
Rosy Boa Snake — Turtle Bay
Ffxiv Act Plugin
Where are the Best Boxing Gyms in the UK? - JD Sports
Sarah F. Tebbens | people.wright.edu
OSRS Fishing Training Guide: Quick Methods To Reach Level 99 - Rune Fanatics
Jasmine
Rls Elizabeth Nj
Missing 2023 Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
William Spencer Funeral Home Portland Indiana
Zendaya Boob Job
104 Presidential Ct Lafayette La 70503
Craigslist Greenville Craigslist
Hallelu-JaH - Psalm 119 - inleiding
Obituary | Shawn Alexander | Russell Funeral Home, Inc.
Purple Crip Strain Leafly
Edible Arrangements Keller
Define Percosivism
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
How pharmacies can help
U Arizona Phonebook
Universal Stone Llc - Slab Warehouse & Fabrication
Canvasdiscount Black Friday Deals
A Person That Creates Movie Basis Figgerits
Rs3 Ushabti
Regina Perrow
Sandals Travel Agent Login
Scat Ladyboy
O'reilly's Wrens Georgia
Roadtoutopiasweepstakes.con
Leland Nc Craigslist
How does paysafecard work? The only guide you need
Edward Walk In Clinic Plainfield Il
What Time Is First Light Tomorrow Morning
Afspraak inzien
Powerspec G512
Hisense Ht5021Kp Manual
Bismarck Mandan Mugshots
Bismarck Mandan Mugshots
Worcester County Circuit Court
Stranahan Theater Dress Code
Powerboat P1 Unveils 2024 P1 Offshore And Class 1 Race Calendar
Login
Senior Houses For Sale Near Me
The Great Brian Last
Chubbs Canton Il
Cvs Coit And Alpha
Pas Bcbs Prefix
Dineren en overnachten in Boutique Hotel The Church in Arnhem - Priya Loves Food & Travel
The Hardest Quests in Old School RuneScape (Ranked) – FandomSpot
Convert Celsius to Kelvin
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5593

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.